slideshow_szkolaslideshow_szkolaslideshow_szkola

Aktualności

 

Witamy na stronie

Szkoły Podstawowej z Oddziałami Gimnazjalnymi w Łosiowie 

 

Dyrektor szkoły: mgr Beata Hargot

 

wiarygodna szkola     szkola promujaca zdrowie   image001

 zolty talerzkulczykfsnt

 

 

 

Drukuj

„ Liczyć każdy może, trochę lepiej lub gorzej, ale w Łosiowie każdy uczeń wie, jak Tabliczki Mnożenia nauczyć się”.

     Pod takim hasłem w ubiegły piątek tj. 29 września 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Łosiowie rozpoczęły się obchody VII Światowego Dnia Tabliczki Mnożenia. Jest to międzynarodowa akcja, która ma na celu w zabawny sposób zachęcić wszystkich do przypomnienia sobie tabliczki mnożenia po długiej pełnej lenistwa wakacyjnej przerwie.

     Już od samego rana komisja egzaminacyjna, w której skład wchodzili uczniowie miała ręce pełne roboty. Przeprowadzała i sprawdzała krótkie egzaminy ze znajomości tabliczki mnożenia. Do sprawdzianików                 w łosiowskiej szkole przystąpiło 62 uczniów. Rywalizowali oni zarówno w konkursach międzyklasowych jak i indywidualnych. Emocje były ogromne. Każdy z uczestników chciał w wyznaczonym czasie prawidłowo rozwiązać wylosowane przykłady. Spośród wszystkich startujących wyłoniono finałową dwunastkę, która walczyła o upragniony tytuł „Mistrza Tabliczki Mnożenia”. Najlepsi z najlepszych musieli wykazać się nie tylko świetną znajomością tabliczki, ale również bardzo dobrą kondycją sportową                   i koordynacją ruchową. Siła umysłu drzemie w sporcie, dlatego też finaliści zdobywali punkty za znajomość tabliczki mnożenia, skoki na skakance oraz precyzyjne strącanie kręgli. Przy ogromnej owacji zgromadzonej publiczności „ Królem skakanki” został Janek Kubiak z klasy V, który wylosowując przykład 8x5 w ciągu kilkunastu sekund wykonał 40 skoków na skakance. Jego wyczyn wzbudził wśród uczniów wiele emocji. Jednak walka o tytuł Mistrza trwała do ostatnich sekund konkursu i do ostatniego rzutu w strącaniu kręgli. Sala zamarła w ogromnej ciszy, gdy swój rzut wykonywała Laura Piekoszewska. Ostatnim rzutem zapewniła sobie tytuł „Mistrza Tabliczki Mnożenia”. Wicemistrzem została Gabrysia Rusnak, miejsce trzecie zajął Jan Kubiak. Drużynowo rywalizację wygrała klasa szósta. Tak miło i pożytecznie spędzony dla łosiowskich uczniów dzień odbył się dzięki zaangażowaniu lokalnego koordynatora akcji pani Kariny Gwardyńskiej oraz pani dyrektor Beaty Hargot, która nie tylko nagradzała najlepszych, ale również bardzo aktywnie włączyła się  w przygotowanie konkurencji sportowych, których była pomysłodawcą.

„Łosiowskie dzieci już dobrze wiedzą, że

Tabliczki Mnożenia można nauczyć się

i w przyszłym roku znów z nią zmierzą się”.

 

 

 

Drukuj

Ulotki promujące spożywanie śniadania.

W dniach 6-7 listopada 2017 roku, w ramach  obchodów Dnia Zdrowego Śniadania oraz zgodnie z  realizowanym programem „Żółty Talerz”, uczniowie klas  trzecich, czwartych i piątej przygotowali ulotki promujące spożywanie śniadań.

Celem lekcji było uświadomienie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy.

Zajęcia rozpoczęły się pogadanką na temat roli jaką spełniają: pierwsze śniadanie oraz posiłki jedzone w szkole. Nauczyciel przypomniał zasady racjonalnego odżywiania, piramidę pokarmową. Udzielił wskazówek  pomocnych przy projektowaniu, omówił techniki i narzędzia do wykorzystania w pracy. Dzieci wyszukiwały w Internecie ciekawe  przepisy  i informacje na temat wartości odżywczych odpowiednich produktów.

Następnym etapem były zajęcia praktyczne. Zadanie polegało na zaprezentowaniu i wypromowaniu  zdobytej wiedzy oraz propagowaniu dobrych nawyków żywieniowych.

Korzystając z wiadomości przekazanych przez nauczyciela oraz własnych twórczych pomysłów, dzieci  z wykorzystaniem komputera wykonały  broszury. Wszyscy ciężko pracowali. Wymyślali  hasła przewodnie  swoich prac, wklejali zdjęcia, zapisywali przepisy kulinarne na wybrane zdrowe potrawy, prezentując składniki i sposób wykonania potraw.

Uczniowie wykazali się wiedzą i pomysłowością. Najciekawsze ulotki zostały wydrukowane i wyeksponowane  na korytarzu szkolnym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drukuj

NIESAMOWITA PODRÓŻ W CZASIE I PRZESTRZENI – JuraPark KRASIEJÓW

28 września 2017r. uczniowie  z klas 4-6 wzięli udział w wyjątkowej wycieczce do Juraparku w Krasiejowie.  Wyjazd zorganizowany został w ramach projektu unijnego „Młodzi Odkrywcy Sekretów Nauki”. Na uczestników czekało wiele atrakcji.                                                                                                             

Na początku promem kosmicznym uczniowie temponauci przenieśli się na orbitę wokółziemską poznając zawiłe losy świata.  Działo się to w wirtualnej przestrzeni  futurystycznego hangaru.  Następnie w Parku Nauki i Ewolucji Człowieka  zerknęli w lustro ewolucji, zwiedzili  wystawę  „Okna prehistorii”.  Mieli także okazję stanąć  oko w oko z człowiekiem z lodowca – Oetzi.  Równie  ciekawa okazała się lekcja poświęcona skamieniałościom.

Po przerwie poobiedniej uczniowie przeżywali kolejne przygody. Udali się w podróż przez miliardy lat istnienia Wszechświata na pokładzie Kapsuły Czasu przemierzającej 300- metrowy tunel. Po tych niesamowitych chwilach pokonali pieszo ścieżkę edukacyjną, wzdłuż której rozmieszczono  rekonstrukcje mezozoicznych płazów i gadów. Byli  równie, w Pawilonie Paleontologicznym    zabezpieczającym największe w Europie triasowe skamieniałości.

Pełnym wrażeń miejscem okazało się  Prehistoryczne  Oceanarium. Głębia oceanu przenika się tam z głębią trójwymiarowego przekazu  przenosząc wszystkich do podwodnego królestwa z ogromnymi okazami wodnych stworzeń.

Park jest miejscem, gdzie można atrakcyjnie spędzić czas i odkryć wiele sekretów nauki. Nowoczesne technologie cyfrowe pozwoliły uczestnikom   cofnąć się w czasie i w przestrzeni.

AJ

 

 

 

Drukuj

„ŚNIADANIE DAJE MOC”- DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

„Śniadanie Daje Moc” to ogólnopolski program edukacyjny promujący zdrowe nawyki żywieniowe oraz podnoszący  świadomość dotyczącą roli śniadania w diecie dzieci.

Szkoła przyłączyła się do akcji obchodząc w dniu 8 listopada 2017r.  Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W klasach zorganizowane zostały wspólne śniadania.  Uczniowie przygotowali się do zadania sumiennie, na stołach pojawiło się wiele kolorowych kanapek, sałatek, świeże i suszone owoce, warzywa i nasiona.  Do tego zdrowa woda oraz soki.

Szkolna akcja to nie tylko pyszny i pełnowartościowy  posiłek. Nauczyciele wspólnie z dziećmi omawiali zasady zdrowego odżywania oraz zasady zachowania higieny podczas przygotowywania i spożywania posiłków. Uczniowie starszych klas dzielili się swoją wiedzą o wartościach odżywczych przygotowanych przez siebie posiłków.

Akcja, w którą angażujemy się corocznie,  i tym razem była udaną lekcją dbania o siebie i wielką frajdą dla uczniów. Miło jest bowiem w przyjaznym gronie, zasiąść do wspólnego posiłku. Nawet największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem.

A wszystko po to, by przekonać szkolną społeczność, że śniadanie może być smaczne i warto od niego zaczynać dzień, ponieważ dostarcza energii i poprawia koncentrację.

AJ

 

 

 


 

 

 

 

Drukuj

„W KRAINIE LODU” – DOŚWIADCZENIA Z SUCHYM LODEM

W KRAINIE LODU” – DOŚWIADCZENIA Z SUCHYM LODEM

w klasie 4a

            Suchy lód to dwutlenek węgla w stałym stanie skupienia. W temperaturze pokojowej nie topi się, a sublimuje czyli bezpośrednio przechodzi w stan gazowy. Temperatura odwrotnego procesu to minus 78,5°C. Niewielu z nas miało okazję poznać właściwości tej substancji.


           W środę 24.10.2017 uczeń klasy 4a Wojtek Pawiński, na lekcji wychowawczej, podzielił się z klasą swoimi zainteresowaniami. Z pomocą mamy i pani od przyrody przeprowadził  bardzo ciekawe i atrakcyjne doświadczenia z suchym lodem. Najpierw pokazał jak przechowywany jest suchy lód i wyjaśnił skąd pochodzi jego nazwa. Przypomniał również o zasadach bezpieczeństwa. Koledzy i koleżanki  Wojtka mieli  okazję do zbadania właściwości tej substancji i do świetnej zabawy.   
         Mogli wziąć do dłoni kostkę suchego lodu, zobaczyć jak sublimuje i poczuć jego temperaturę na rękawiczce.  Uczestniczyli  też w zrobieniu „wulkanu bańkowego”. Podziwiali sztuczną mgłę, dymiące bąbelki i wiele innych fascynujących efektów.

            Dzięki inicjatywie Wojtka jego rówieśnicy wzbogacili wiedzę na temat zjawisk chemiczno- fizycznych. Bardzo dziękujemy!

 

AJ



W KRAINIE LODU” – DOŚWIADCZENIA Z SUCHYM LODEM

w klasie 4a

Suchy lód to dwutlenek węgla w stałym stanie skupienia. W temperaturze pokojowej nie topi się, a sublimuje czyli bezpośrednio przechodzi w stan gazowy. Temperatura odwrotnego procesu                        to minus 78,5°C. Niewielu z nas miało okazję poznać właściwości tej substancji.

 

W środę 24.10.2017 uczeń klasy 4a Wojtek Pawiński, na lekcji wychowawczej, podzielił się z klasą swoimi zainteresowaniami. Z pomocą mamy i pani od przyrody przeprowadził  bardzo ciekawe i atrakcyjne doświadczenia z suchym lodem. Najpierw pokazał jak przechowywany jest suchy lód i wyjaśnił skąd pochodzi jego nazwa. Przypomniał również o zasadach bezpieczeństwa.                             Koledzy i koleżanki  Wojtka mieli  okazję do zbadania właściwości tej substancji i do świetnej zabawy.

Mogli wziąć do dłoni kostkę suchego lodu, zobaczyć jak sublimuje i poczuć jego temperaturę na rękawiczce.  Uczestniczyli  też w zrobieniu „wulkanu bańkowego”. Podziwiali sztuczną mgłę, dymiące bąbelki i wiele innych fascynujących efektów.

Dzięki inicjatywie Wojtka jego rówieśnicy  wzbogacili wiedzę na temat zjawisk chemiczno- fizycznych. Bardzo dziękujemy!

AJ