ŻÓŁTY TALERZ – EDUKACJA ŻYWIENIOWA

Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci stworzony przez Kulczyk Foundation poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. W naszej szkole program realizowany jest przy współudziale z Polskim  Czerwonym Krzyżem.

22.11.2019 roku  w ramach Programu w Pracowni Efektu Domina w Warszawie odbyła się konferencja prasowa poświęcona  edukacji żywieniowej w polskich szkołach i pomysłom na to, jak można ją polepszyć. Rozmawiano o tym, że w diecie najmłodszych jest zbyt wiele produktów zawierających cukier?, tłuszcz? i sól?. Brakuje błonnika?, warzyw? i owoców?, a także mleka? i produktów mlecznych.

Jak to zmienić? O tym dyskutowali uczestnicy naszej debaty: ekspertki Żółtego Talerza, Kamil Nowak – Blog Ojciec oraz  koordynatorzy placówek biorących udział w Projekcie. Naszą szkołę na zaproszenie fundacji reprezentowały panie: Beata Hargot i Anna Jelenkowska. Dyskusję moderowała Ewa Drzyzga.

Jak się okazuje, wsparcie finansowe dla szkół i działania edukacyjne to nie wszystko. Kluczowa jest także rola rodziców uczniów. Mają oni najczęściej decydujący wpływ na to, co jedzą ich dzieci. Praca nad budowaniem ich świadomości na temat tego, jakie produkty zawierają niezbędne wartości odżywcze, a których należy się wystrzegać, jest niezwykle istotna.

Skip to content