Przyjęcia urodzinowe zawsze budzą wielkie emocje u dzieci, a dobre jedzenie podczas imprezy jest tak samo ważne jak zabawa. W poniedziałek 20 maja 2019 roku, w ramach  programu Żółty Talerz, na lekcjach informatyki w  klasach czwartych PSP w Łosiowie, uczniowie podjęli próbę przygotowania zdrowego menu na przyjęcie.  Celem zajęć było  kształtowanie nawyków i dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych.

Lekcja rozpoczęła się od pogadanki na temat właściwej diety. Dzieci wskazywały produkty zalecane i te, które należy ograniczać. Nie obyło się bez rozmowy na temat konieczności spożywania warzyw i owoców.  Czwartoklasiści otrzymali wskazówki, jak dobrze  skomponować swój jadłospis. Dowiedzieli się, że warto zwrócić uwagę na dobór kolorystyczny potraw, który nie tylko wpływa na wygląd  lecz również na ich wartość zdrowotną dla organizmu.

Następnie uczniowie zastanawiali się, co przygotować na przyjęcie, by nie rozczarować kolegów, którym takie uroczystości nieodłącznie kojarzą się ze słodyczami. Czym zastąpić chipsy, ciastka, słone paluszki i słodkie napoje, żeby nakarmić zaproszonych gości? Podczas dyskusji na temat ilości posiłków, zebrani ustalili, iż w menu zaplanują przekąskę, danie główne i deser.
Następnym etapem było wyszukiwanie w  Internecie  przepisów na smaczne  dania.

W drugiej części lekcji dzieci z wykorzystaniem edytora tekstu układały własne jadłospisy.  Dla wszystkich ważne było, żeby dania były zróżnicowane pod względem smaków tak, by każdy zaproszony gość znalazł coś dla siebie. Wykorzystane przez czwartoklasistów przekąski i desery były kolorowe a przede wszystkim  zdrowe. Największą popularnością  cieszyły się szaszłyki owocowe, chipsy z warzyw, ciasteczka owsiane i czekoladowe ciasto z fasoli.

Okazało się, że przygotowanie zdrowego przyjęcia urodzinowego jest możliwe.   

Anna Jelenkowska

Skip to content