Przyjęcia urodzinowe zawsze budzą wielkie emocje u dzieci, a dobre jedzenie podczas imprezy jest tak samo ważne jak zabawa. W poniedziałek 20 maja 2019 roku, w ramach programu Żółty Talerz, na lekcjach informatyki w klasach czwartych PSP w Łosiowie, uczniowie podjęli próbę przygotowania zdrowego menu na przyjęcie. Celem zajęć było kształtowanie nawyków i dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych.
Lekcja rozpoczęła się od pogadanki na temat właściwej diety. Dzieci wskazywały produkty zalecane i te, które należy ograniczać. Nie obyło się bez rozmowy na temat konieczności spożywania warzyw i owoców. Czwartoklasiści otrzymali wskazówki, jak dobrze skomponować swój jadłospis. Dowiedzieli się, że warto zwrócić uwagę na dobór kolorystyczny potraw, który nie tylko wpływa na wygląd lecz również na ich wartość zdrowotną dla organizmu.
Następnie uczniowie zastanawiali się, co przygotować
na przyjęcie, by nie rozczarować kolegów, którym takie uroczystości
nieodłącznie kojarzą się ze słodyczami. Czym zastąpić chipsy, ciastka, słone
paluszki i słodkie napoje, żeby nakarmić zaproszonych gości? Podczas
dyskusji na temat ilości posiłków, zebrani ustalili, iż w menu zaplanują
przekąskę, danie główne i deser.
Następnym etapem było wyszukiwanie w Internecie przepisów na smaczne dania.
W drugiej części lekcji dzieci z wykorzystaniem edytora tekstu układały własne jadłospisy. Dla wszystkich ważne było, żeby dania były zróżnicowane pod względem smaków tak, by każdy zaproszony gość znalazł coś dla siebie. Wykorzystane przez czwartoklasistów przekąski i desery były kolorowe a przede wszystkim zdrowe. Największą popularnością cieszyły się szaszłyki owocowe, chipsy z warzyw, ciasteczka owsiane i czekoladowe ciasto z fasoli.
Okazało się, że przygotowanie zdrowego przyjęcia urodzinowego jest możliwe.
Anna Jelenkowska