splosiow@wodip.opole.pl77 412 53 26

WYCIECZKA PO ŚWIECIE FOOD TRUCKÓW

Najaktywniejsi uczniowie z klas 4-6 w nagrodę za działania na rzecz szkoły, za udział w akcjach charytatywnych i ekologicznych wzięło udział 4 lutego br. w wycieczce do Warszawy.  Wyjazd  zorganizowany był w ramach  programu wsparcia systemu żywienia dzieci Żółty Talerz,  stworzonego przez Kulczyk Foundation i PCK.

Głównym punktem  wycieczki była wizyta w  Pracowni Efektu Domina Kulczyk Foundation i warsztaty kulinarno-edukacyjne pt. Podróże z Wandą. Bohaterką warsztatów jest Pani Wanda, która pewnego dnia postanowiła kupić samochód, przebudować go na food trucka i  zabrać dzieci w niezwykłą kulinarną podróż. W rolę Pani Wandy wcieliła się   prowadząca  zajęcia Pani Aneta Łańcuchowska – dietetyk kliniczny i blogerka kulinarna.

Omawiając temat zasad zdrowego odżywiania i stylu życia, Pani Wanda zabrała  dzieci na wycieczkę po świecie food trucków, by mogły się dowiedzieć, dlaczego warto zjeść pięć posiłków różnej wielkości w ciągu dnia. Zapoznając się z kolejnymi ważnymi zasadami zdrowego żywienia prowadząca uświadomiła uczniom, jak ważne w życiu jest to, co spożywamy i w jakich ilościach, jak odżywiać się, aby dieta była zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze niezbędne do utrzymania dobrej kondycji. Uczniowie dowiedzieli się, że właściwe odżywianie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również na samopoczucie i sylwetkę.

Uczniowie mieli okazję poznać różne rodzaje kasz i warzyw, sprawdzić jak smakuje żytni chleb,  żółty burak, czy fioletowa marchewka. Okazało się, że są wśród prezentowanych produktów były zupełnie dzieciom nieznane i niewykorzystywane w domowych kuchniach.

W części kulinarnej młodzi kucharze poznali kilka prostych przepisów na posiłki, które świetnie sprawdzą się jako pomysł na przekąskę. Pierwszym etapem było przygotowane deseru z nasion chia. Następnie pełne entuzjazmu dzieci samodzielnie  kroiły warzywa i owoce, przyprawiały i smażyły kurczaka oraz przygotowały sos. Największą atrakcją okazało się komponowanie własnej wersji tortilli. W czasie kulinarnych zmagań uczniów wspierały Panie Beata Hargot i Anna Jelenkowska oraz Pan Dyrektor Stanisław Kowalczyk.

Na koniec wszyscy biorący udział w kulinarnej przygodzie  mogli usiąść przy stole i sprawdzić smaczne oraz zdrowe efekty swojej pracy.

Po posiłku uczestnicy wycieczki udali się  na Stare Miasto. Mieli okazję zobaczyć również Pałac Prezydencki i zmianę warty przy Pomniku Nieznanego Żołnierza.

Serdecznie dziękujemy  Kulczyk Foundation za zaproszenie sfinansowanie wycieczki  i możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych w Pracowni Efektu Domina.

Anna Jelenkowska i Beata Hargot

Skip to content