Najaktywniejsi uczniowie z klas 4-6 w nagrodę za działania na rzecz szkoły, za udział w akcjach charytatywnych i ekologicznych wzięło udział 4 lutego br. w wycieczce do Warszawy. Wyjazd zorganizowany był w ramach programu wsparcia systemu żywienia dzieci Żółty Talerz, stworzonego przez Kulczyk Foundation i PCK.
Głównym punktem wycieczki była wizyta w Pracowni Efektu Domina Kulczyk Foundation i warsztaty kulinarno-edukacyjne pt. Podróże z Wandą. Bohaterką warsztatów jest Pani Wanda, która pewnego dnia postanowiła kupić samochód, przebudować go na food trucka i zabrać dzieci w niezwykłą kulinarną podróż. W rolę Pani Wandy wcieliła się prowadząca zajęcia Pani Aneta Łańcuchowska – dietetyk kliniczny i blogerka kulinarna.
Omawiając temat zasad zdrowego odżywiania i stylu życia, Pani Wanda zabrała dzieci na wycieczkę po świecie food trucków, by mogły się dowiedzieć, dlaczego warto zjeść pięć posiłków różnej wielkości w ciągu dnia. Zapoznając się z kolejnymi ważnymi zasadami zdrowego żywienia prowadząca uświadomiła uczniom, jak ważne w życiu jest to, co spożywamy i w jakich ilościach, jak odżywiać się, aby dieta była zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze niezbędne do utrzymania dobrej kondycji. Uczniowie dowiedzieli się, że właściwe odżywianie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również na samopoczucie i sylwetkę.
Uczniowie mieli okazję poznać różne rodzaje kasz i warzyw, sprawdzić jak smakuje żytni chleb, żółty burak, czy fioletowa marchewka. Okazało się, że są wśród prezentowanych produktów były zupełnie dzieciom nieznane i niewykorzystywane w domowych kuchniach.
W części kulinarnej młodzi kucharze poznali kilka prostych przepisów na posiłki, które świetnie sprawdzą się jako pomysł na przekąskę. Pierwszym etapem było przygotowane deseru z nasion chia. Następnie pełne entuzjazmu dzieci samodzielnie kroiły warzywa i owoce, przyprawiały i smażyły kurczaka oraz przygotowały sos. Największą atrakcją okazało się komponowanie własnej wersji tortilli. W czasie kulinarnych zmagań uczniów wspierały Panie Beata Hargot i Anna Jelenkowska oraz Pan Dyrektor Stanisław Kowalczyk.
Na koniec wszyscy biorący udział w kulinarnej przygodzie mogli usiąść przy stole i sprawdzić smaczne oraz zdrowe efekty swojej pracy.
Po posiłku uczestnicy wycieczki udali się na Stare Miasto. Mieli okazję zobaczyć również Pałac Prezydencki i zmianę warty przy Pomniku Nieznanego Żołnierza.
Serdecznie dziękujemy Kulczyk Foundation za zaproszenie sfinansowanie wycieczki i możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych w Pracowni Efektu Domina.
Anna Jelenkowska i Beata Hargot