Dnia 4 grudnia 2018 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pod tytułem „Kierunek zdrowie” .
Warsztaty prowadzili: Pani Weronika Szumlak oraz Pan Nicola Żyła z firmy „ Bądź zdrów! Poradnia żywieniowo dietetyczna”. Na czas zajęć uczniowie zostali podzieleni na grupy i każda grupa przygotowywała inne potrawy. Były to m.in. smalec z fasoli, śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami, ciasto fasolowe z bananem oraz gofry z płatków owsianych i siemienia lnianego. Dla niektórych było to duże wyzwanie, ponieważ należało pokroić cebule, obrać warzywa itp. Bardzo ważna była współpraca , która szła uczniom bardzo dobrze. Każdy miał przydzielone zadania i starał się aby wykonać je jak najlepiej. Niezależnie od tego czy komuś potrawy smakowały czy nie, wszyscy się przy tym dobrze bawili i wyszli z zajęć z nowymi doświadczeniami oraz z wielką satysfakcją.
Niestety na co dzień nie zwracamy większej uwagi na to co jemy. Pani Weronika uświadomiła nam jak dużo cukru możemy dostarczyć organizmowi w ciągu dnia i jak to źle wpływa na nasz organizm. Myślę , że po tych zajęciach większość uczniów będzie bardziej uważać na to co je i zmieni swoje nawyki żywieniowe,a praktyczna forma edukacji to najlepszy sposób na promowanie właściwej diety. W miłej atmosferze dzieci mogły zdobywać nowe doświadczenia kulinarne, odkrywać nowe smaki, uczyć się pracy w grupie, a przy okazji dobrze siębawić.