Coroczna akcja, która służy poszerzeniu wiedzy na temat roli śniadania. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni ono w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe

Pragnąc kształtować zdrowe nawyki żywieniowe i wzbogacać  wiedzę na temat zdrowego żywienia przeprowadziliśmy szereg działań pod hasłem „Śniadanie daje moc”.  W   tym  dniu  uczniowie poszczególnych klas przynieśli  do  szkoły zdrową żywność i wspólnie zorganizowali pyszne śniadania, które wyglądały kolorowo i bardzo apetycznie.

Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie, klasy piąte samodzielnie przyrządzały smakowite  kanapki. Na stołach królowały owoce i warzywa. Świetnie komponowały się z tym posiłkiem  smaczne i zdrowe przysmaki, otrzymane w tym dniu w ramach programu wsparcia systemu żywienia dzieci „Żółty Talerz”, stworzonego przez Kulczyk Foundation i PCK  oraz akcji ,,Mleko i owoce w szkole” .

Dzieci  rozmawiały o  wartości  odżywczej spożywanych pokarmów, wymieniały się przepisami oraz informacjami  na temat mądrej, zdrowej diety  i produktów, które korzystnie wpływają na ich rozwój.

Na zajęciach z informatyki poszczególne klasy, wyszukiwały informacje, wykonywały ulotki promujące  zdrowy styl życia, wypisywały wartości odżywcze, liczyły kalorie.

Szkołę udekorowano gazetkami tematycznymi i pracami plastycznymi dotyczącymi tematyki zdrowego  żywienia.

Mamy nadzieję, że  dzięki  takim  akcjom, wszyscy zapamiętają, iż śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki niemu mamy energię do nauki, lepiej koncentrujemy się podczas pracy umysłowej i mamy  siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!

Tekst: Anna Jelenkowska

Zdjęcia: Teresa Rączka

Skip to content