Coroczna akcja, która służy poszerzeniu wiedzy na temat roli śniadania. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni ono w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe
Pragnąc kształtować zdrowe nawyki żywieniowe i wzbogacać wiedzę na temat zdrowego żywienia przeprowadziliśmy szereg działań pod hasłem „Śniadanie daje moc”. W tym dniu uczniowie poszczególnych klas przynieśli do szkoły zdrową żywność i wspólnie zorganizowali pyszne śniadania, które wyglądały kolorowo i bardzo apetycznie.
Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie, klasy piąte samodzielnie przyrządzały smakowite kanapki. Na stołach królowały owoce i warzywa. Świetnie komponowały się z tym posiłkiem smaczne i zdrowe przysmaki, otrzymane w tym dniu w ramach programu wsparcia systemu żywienia dzieci „Żółty Talerz”, stworzonego przez Kulczyk Foundation i PCK oraz akcji ,,Mleko i owoce w szkole” .
Dzieci rozmawiały o wartości odżywczej spożywanych pokarmów, wymieniały się przepisami oraz informacjami na temat mądrej, zdrowej diety i produktów, które korzystnie wpływają na ich rozwój.
Na zajęciach z informatyki poszczególne klasy, wyszukiwały informacje, wykonywały ulotki promujące zdrowy styl życia, wypisywały wartości odżywcze, liczyły kalorie.
Szkołę udekorowano gazetkami tematycznymi i pracami plastycznymi dotyczącymi tematyki zdrowego żywienia.
Mamy nadzieję, że dzięki takim akcjom, wszyscy zapamiętają, iż śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki niemu mamy energię do nauki, lepiej koncentrujemy się podczas pracy umysłowej i mamy siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Tekst: Anna Jelenkowska
Zdjęcia: Teresa Rączka