Warsztaty kulinarne

Dnia 4 grudnia 2018 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pod tytułem „Kierunek zdrowie” .

Warsztaty prowadzili:  Pani Weronika Szumlak oraz  Pan Nicola Żyła z firmy „ Bądź zdrów! Poradnia żywieniowo dietetyczna”.  Na czas zajęć uczniowie zostali podzieleni  na grupy i każda grupa przygotowywała inne  potrawy. Były to m.in. smalec z fasoli, śledzie      z suszonymi śliwkami i orzechami, ciasto fasolowe z bananem oraz gofry z płatków owsianych  i siemienia lnianego.  Dla niektórych było  to duże wyzwanie, ponieważ należało pokroić cebule, obrać warzywa itp. Bardzo ważna była współpraca ,  która szła uczniom bardzo dobrze. Każdy miał przydzielone zadania i starał się aby wykonać je jak najlepiej. Niezależnie od tego czy komuś potrawy smakowały czy nie, wszyscy się przy tym dobrze bawili i wyszli  z  zajęć z nowymi doświadczeniami oraz z wielką satysfakcją.

Niestety na co dzień nie zwracamy większej uwagi na to co jemy. Pani Weronika uświadomiła nam jak dużo cukru możemy dostarczyć organizmowi w ciągu  dnia i jak to źle wpływa na nasz organizm.  Myślę , że po tych zajęciach  większość  uczniów będzie  bardziej uważać  na to co je i zmieni swoje nawyki żywieniowe,a praktyczna forma edukacji  to najlepszy sposób na promowanie właściwej diety.  W miłej atmosferze dzieci mogły zdobywać nowe doświadczenia kulinarne, odkrywać nowe smaki, uczyć się pracy w grupie, a przy okazji dobrze siębawić.

Skip to content