Dwudziestego siódmego września br. uczniowie klasy IVa i Va wzięli udział w warsztatach zdrowego żywienia. Tym razem niczym prawdziwi kucharze uczyli sie zdrowych nawyków żywieniowych poprzez działanie. Realizatorzy warsztatów podzielili dzieci na kilka grup. Każdy uczestnik w pierwszej kolejności musiał skompletować składniki, zgodnie z recepturą, po czym samodzielnie odmierzał właściwe porcje, blendował, kroił, mieszał i przyprawiał. Dzieci poznawały krok po kroku tajniki przygotowania zdrowego, zbilansowanego posiłku. Młodzi adeptci sztuki kucharskiej poznali przepis na Carpaccio z burakami, placuszki owsiane z fetą, sałatkę z mango, czy zdrowe owsiane gofry, których cynamonowy aromat roznosił się po korytarzach szkoły. Zdrowo może znaczyć smacznie, o czym przekonali się nasi uczniowie.
Publiczna Szkoła Podstawowa w Łosiowie nie od dziś stawia na zdrowie i edukację żywieniową. Tę ostatnią powinno cechować przekazywanie wiedzy, motywowania do zmian nieprawidłowych nawyków żywieniowych oraz wprowadzanie i utrzymanie pozytywnych zachowań żywieniowych.
Pomimo, że poziom wiedzy o żywności i żywieniu wśród dzieci i młodzieży jest wysoki, często nie przekłada się on na działania i postawy. Dlatego należy zadbać o kreowanie jak największej liczby sytuacji, w których uczniowie będą mogli doświadczać, poznawać poprzez praktykę prawidłowe nawyki żywieniowe. Nasza szkoła wielokrotnie i systematycznie działa w sferze promowania zdrowia, bo jak wiadomo poprzez systematyczność zwiększają się szanse utrwalania właściwych postaw. Od kilku lat szkoła realizuje program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce „Żółty talerz”, co roku organizuje akcję zdrowego drugiego śniadania, szkoła promuje akcję „Warzywa i owoce w szkole”
Z pewnością to nie ostatnie warsztaty, być może kolejnym krokiem będzie zorganizowanie edukacji żywieniowej nie tylko do dzieci i młodzieży, lecz także do rodziców.
Tekst: Anna Nowacka
Zdjęcia: Teresa Rączka