„Dobra” etykieta w PSP Łosiów

Wbrew pozorom nie chodzi tu wcale o dobre wychowanie! 24 maja uczniowie klas czwartych naszej szkoły, wzięli udział w warsztatach zdrowego żywienia, w ramach programu wsparcia zdrowego żywienia Żółty Talerz.

            Tym razem spotkanie zaczęło się od miniwykładu na temat etykiet  produktów spożywczych. Chodziło o to, by przybliżyć dzieciom listę składników zawartych w kupowanych produktach. Najczęściej za kolorowym, atrakcyjnym opakowaniem stoi również ogromna zawartość cukru, czy też soli w proponowanych nam w sklepach produktach. Ponadto na codzień nie zwracamy uwagi na kaloryczność spożywanych przekąsek, czy napojów. Dzięki warsztatom dzieci uczyły się obliczać ile cukru kryje w sobie ich ulubiona woda smakowa, jogurt czy żelki. Kilka łyżek cukru w małej butelce, paczce, czy kubeczku dziwiło młodych konsumentów. Wiedza o tym, jak właściwie czytać etykiety produktów na długo pozostanie w pamięci dzieci. Celem warsztatów  było zwrócenie uwagi, by jeśli to możliwe, wybierać naturalne produkty. Ale jak?

            Druga część warsztatów pokazała jak w praktyce przygotować zdrowy, zbilansowany deser, przekąskę czy lunch. Dzieci mając przed oczami przepisy, same poszukiwały produktów do przygotowania pysznych gofrów z płatków owsianych w polewie z owoców leśnych, spaghetti z cukinii, szakszuki, czy polewy czekoladowej z awokado i kakao.  W atmosferze zabawy dzieci uczyły się nowego spojrzenia na smaczne i jednocześnie zdrowe posiłki.

            Program Żółty Talerz kładzie nacisk na to, by samo dziecko, jeśli otrzyma właściwą wiedzę, mogło nauczyć dorosłych, co znaczy prawidłowe żywienie. To program, któremu przyświeca założenie dotyczące nowych standardów zmiany społecznej. Gdzie znaleźć początek zmiany, jeśli nie w młodych, chłonnych umysłach?

            Pamiętajmy, że warunkiem tego, by dziecko dobrze zjadło jest to, by wszystkim wkoło na tym zależało. Naszej szkole zależy. A Wam?

Tekst: Anna Nowacka

Foto: Teresa Rączka

Skip to content