slideshow_szkolaslideshow_szkolaslideshow_szkola
Drukuj

BEZ CUKRU I SMACZNIE- WARSZTATY KULINARNE

Dnia 30 października  2017 r. odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane prze Bank Żywności z Opola w ramach projektu edukacyjnego „Kulinarnie mocni. Nie marnuj jedzenia ani wartości odżywczych”. Program ten ma zachęcić do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw. Jego celem jest również  promocja właściwej diety i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Zajęcia prowadzone były przez specjalistkę do spraw żywienia -  panią Weronikę Szumlak. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 4a z wychowawczynią.

Spotkanie rozpoczęło się  pogadanką na temat potrzeby zdrowego i wartościowego odżywiania się. Pani dietetyk uświadomiła uczniom, jak ważna jest zbilansowana dieta. Prowadząca pokazała na konkretnych przykładach, ile łyżeczek cukru zawierają popularne napoje i przekąski. Nie obyło się bez rozmowy na temat konieczności spożywania warzyw i owoców. Dzieci dowiedziały się także jak z  prostych składników, używając odpowiednich kompozycji ziół i przypraw, stworzyć smaczne i zdrowe dania.

Następnym etapem były zajęcia praktyczne. Dzieci z radością i wielkim zaangażowaniem pracowały w grupach przygotowując zdrowe przekąski i smaczne desery. Posiłki zawierały wyłącznie pełnowartościowe produkty jak np. świeże i suszone owoce, miód, pestki, nasiona, szpinak, zioła i przyprawy. Były one kolorowe, estetycznie wykonane i ładnie podane.

Zwieńczeniem była wspólna degustacja przygotowanych potraw.

Taka praktyczna forma edukacji  to najlepszy sposób na promowanie właściwej diety.  W miłej atmosferze dzieci mogły zdobywać nowe doświadczenia kulinarne, odkrywać nowe smaki, uczyć się pracy w grupie, a przy okazji dobrze się bawić.

Uczniowie i nauczyciele dziękują organizatorom za przeprowadzenie  ciekawych zajęć i zapraszają ponownie.

AJ