slideshow_szkolaslideshow_szkolaslideshow_szkola
Drukuj

Ulotki promujące spożywanie śniadania.

W dniach 6-7 listopada 2017 roku, w ramach  obchodów Dnia Zdrowego Śniadania oraz zgodnie z  realizowanym programem „Żółty Talerz”, uczniowie klas  trzecich, czwartych i piątej przygotowali ulotki promujące spożywanie śniadań.

Celem lekcji było uświadomienie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy.

Zajęcia rozpoczęły się pogadanką na temat roli jaką spełniają: pierwsze śniadanie oraz posiłki jedzone w szkole. Nauczyciel przypomniał zasady racjonalnego odżywiania, piramidę pokarmową. Udzielił wskazówek  pomocnych przy projektowaniu, omówił techniki i narzędzia do wykorzystania w pracy. Dzieci wyszukiwały w Internecie ciekawe  przepisy  i informacje na temat wartości odżywczych odpowiednich produktów.

Następnym etapem były zajęcia praktyczne. Zadanie polegało na zaprezentowaniu i wypromowaniu  zdobytej wiedzy oraz propagowaniu dobrych nawyków żywieniowych.

Korzystając z wiadomości przekazanych przez nauczyciela oraz własnych twórczych pomysłów, dzieci  z wykorzystaniem komputera wykonały  broszury. Wszyscy ciężko pracowali. Wymyślali  hasła przewodnie  swoich prac, wklejali zdjęcia, zapisywali przepisy kulinarne na wybrane zdrowe potrawy, prezentując składniki i sposób wykonania potraw.

Uczniowie wykazali się wiedzą i pomysłowością. Najciekawsze ulotki zostały wydrukowane i wyeksponowane  na korytarzu szkolnym.